Beukenhaag snoeien

By on augustus 16, 2013

Beukenhaag snoeien

De beukenhaag heeft eironde bladeren, die licht gegroefd zijn en een gegolfde rand hebben. Er zijn groene en rode varianten. De knoppen staan altijd onder een hoek van 45 graden op de twijgen. De beuk is een bladverliezende boom, maar in haagvorm blijven de bladeren die in de herfst verkleuren naar tabaksbruin, zitten tot begin april. Op dat moment ontwikkelen zich ook alweer nieuwe bladeren aan de beukenhaag. De beukenhaag verliest dus nooit al zijn bladeren. Het voordeel is dus dat je in de zomer en in de winter een gesloten beukenhaag hebt.

Het beste is om de beukenhaag twee keer per jaar te snoeien. Bij voorkeur in het voorjaar voor de langste dag van het jaar (21 juni) en in het najaar voordat de winter zijn intrede doet. Zo krijg en houd je een mooie volle beukenhaag.
Om de beukenhaag te snoeien is het het eenvoudigste om eerst de zijkanten van onder naar boven te snoeien en daarna de bovenkant. Wanneer je bovenaan zou beginnen met snoeien blijven de afgevallen takken steken in de zijkant van de beukenhaag, waardoor het moeilijker wordt deze recht te snoeien.

Beukenhaag De hogere beukenhaag moet je in trapeziumvorm snoeien. Dat betekent dat je de beukenhaag zo moet snoeien dat je de beukenhaag van onder naar boven taps laat toelopen. De onderkant is dan dus breder dan de bovenkant. Zo zorg je ervoor dat ook de onderste taken voldoende zonlicht krijgen en niet zullen verdorren en doodgaan.

Wanneer het mogelijk is, kun je het beste snoeien op een bewolkte dag. De nieuwe bladeren zijn namelijk erg kwetsbaar en gevoelig voor de zon. Er bestaat dan kans op verbrandingsverschijnselen. Wanneer dit wel gebeurt, weest niet ongerust want door zo te snoeien zullen er weer nieuwe bladeren aan de beukenhaag ontstaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *