Een overkapping is een meerwaarde

By on mei 8, 2021

Door de bewegingsbeperking door de corona zijn we meer gebonden aan de eigen omgeving. Er is een anderhalvemeter regel en geadviseerd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Beschutting

Door deze situatie wordt er meer geïnvesteerd in de eigen woonsituatie. Dit kan een verbouwing zijn van de zolderruimte naar een passende werk en extra leefruimte, maar ook in een overkapping. Een dak boven het terras biedt vele voordelen. Het geeft ten alle tijden beschutting voor de weersomstandigheden.

Architectuur van de uitbouw

Bij een terrasoverkapping is de vraag welk materiaal geschikt is om de uitbouw te realiseren. Belangrijk is hoe de overkapping gestalte krijgt. Zijn er zijwanden en een afsluiting bijvoorbeeld met schuifdeuren of is er uitsluitend een dak? Ofschoon een overkapping vergunningsvrij is, is het relevant om het in lijn van de woning te bouwen. Het is immers niet te bedoeling om de architectuur van de woning te verstoren met een niet passende uitbouw.

Hout is fraai maar vergt onderhoud

Hout is een veelgebruikt materiaal. Hardhout of geïmpregneerd zacht hout vormt de basis voor de overkapping. Veel woningen hebben houten onderdelen zoals ramen en deuren en dan past hout bij het totaalbeeld van de woning. Hetzelfde geldt voor het soort dak. Wordt het een plat of schuin dak zoals een zadeldak of schilddak. Het voordeel van hout is zondermeer de outlook, maar het nadeel is het periodieke onderhoud.

Aluminium en glas is een goede combinatie

Aluminium is een licht materiaal en in combinatie met glas een veelgebruikt materiaal voor een uitbouw. Aluminium is minder robuust, maar heeft een hoge constructieve waarde. Het is onderhoudsvrij en goed bestand tegen weersinvloeden. Een aluminium overkapping wordt uitsluitend als raamwerk op maat gemaakt en wordt met glas of acryl gecombineerd. Het levert een constructie op die het daglicht alle ruimte biedt.

Glas of kunststof

Gelaagd glas heeft een exclusieve uitstraling. Het sterke materiaal is ook bijna altijd toepasbaar omdat het een neutrale outlook heeft. Het past bij elke woning. Een alternatief voor prijzig glas is acryl of polycarbonaat. Bij kunststof hoeft de constructie minder solide te zijn omdat kunststof lichter is dan glas.

Overweeg je een terrasoverkapping laat je dan goed informeren bij een goede installateur. Zij hebben de juiste kennis van materialen en hebben oog voor wat passend is voor jouw woning. Met SketchUp kan een animatie gegeven worden van een uitbouw. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.