Welke erfafscheiding?

By on mei 8, 2021

De gemiddelde eengezinswoning is een rijtjeshuis. Ruim zes op de tien Nederlanders woont in een rijtjeshuis. Bij alle woningen heeft 25 procent een balkon en 70 procent een tuin. Veel woningen hebben een achter- en voortuin. Recente nieuwbouw heeft kleinere tuinen gekregen. Dit komt doordat de bebouwing groter is geworden.

Samen met de buren

Privacy is een belangrijk punt voor het plaatsen van een schutting of andere afscheiding. Het mooiste is om dat in overleg te doen met de buren. Een gemiddelde tuin meet 236 m2. Genoeg voor een buitenterrras en een groene tuin met beplanting en gazon.

Een harde of zachte afscheiding?

Privacy wordt verkregen door een schutting of een groene afscheiding. Een schutting is van een vast materiaal en mag maximaal 2 meter hoog zijn. Voordeel is dat de schutting meteen privacy biedt. Het gebruikte materiaal is hout, composiet, beton of een gemetselde muur. Ga je liever voor een groene tuinafscheiding dan kan dat met buxus, taxus, hedera of een beukenhaag. Je moet natuurlijk wel enige geduld hebben voordat het groen de juiste hoogte heeft.

Hout gecombineerd met beton

De houtenschutting wordt meestal gemaakt van geïmpregneerd vurenhout. De schuttingdelen zijn vooraf gefabriceerd. Hardhout heeft een langere levensduur mits het periodiek behandeld wordt. Tropisch hardhout vergrijst met de jaren, maar heeft een levensduur van zo’n 25 jaar. Een houtbetonschutting combineert hout met beton. De staanders en de onderplaten zijn van beton en de schuttingdelen zijn van hout. Voordeel van zo’n constructie is dat het hout beschermd wordt door de betonnen bodemdelen.

Composiet is ook duurzaam

Een alternatief is composiet. Het is een samengesteld product van houtvezels en gerecycled kunststof. Een composiet schutting is duurzaam, maar er zijn kwaliteitsverschillen. Massief composiet is steviger dan holkamer composiet. Het oogt als echt hout, maar het is geen natuurproduct. Dit betekent dat het niet kan werken en geen onderhoud behoeft. Composiet heeft een lange levensduur van minimaal 25 jaar.

In plaats van hout of composiet zien we steeds meer gaaselementen met natuursteen of boomschors. De schanskorven geven de tuin een unieke uitstraling. Het is wel belangrijk om een stevige fundering te plaatsen in verband met het gewicht van de schutting.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.