Blokhut of tuinhuis?

By on januari 30, 2020

Er is een verschil tussen een blokhut en een tuinhuis. De verschillen zijn niet erg groot, maar de bouwwijze is toch anders. Een blokhut heeft typische overlappende hoekverbindingen en altijd een vierkante of rechthoekige vorm. Tuinhuizen hebben platte hoeken en worden ook in een vijfhoekige of achthoekige variant gebouwd. 

Woonruimte
Beide varianten kunnen uitstekend als extra woonruimte dienen, mits er gekozen wordt voor dikkere wanden en isolatie. Blokhutten met dunnere wanden dienen als opslagruimte of bergruimte voor tuinmeubels, tuingereedschap of fietsen. Voor woonruimte wordt door veel gemeenten wel eisen gesteld, maar er is dikwijls sprake van een grijs gebied.

Eisen
Voor grotere blokhutten vanaf 50 m2 wordt dikwijls een vergunning vereist, afhankelijk van de plek van de blokhut. Ook is het bouwbesluit van toepassing. Of een blokhut als woning kan dienen hangt af van de bouw. Een woning dient aan eisen te voldoen zoals een plafondhoogte van minimaal 2.40 meter. Er dient bij de voordeur een afzonderlijke hal te zijn en een toilet dient afgescheiden te zijn van de woonkamer. Voldoet de blokhut niet aan deze eisen dan betreft het een recreatiewoning. Bij veel gemeenten mag in zo’n woning niet permanent worden gewoond.

Vurenhout
Het materiaal van een blokhut is meestal vurenhout. Veel gebruikt is Noors vurenhout. Dit hout is het meest duurzaam omdat bomen in een koud klimaat een langzaam groeiproces kennen waardoor hout sterk wordt. Belangrijk is dat hout een langdurig droogproces heeft gehad. De kans op krimpen of uitzetten is dan een stuk minder. Vooral voor deuren, ramen en dak is dit belangrijk. Hout vergt onderhoud. Bij de meeste blokhutten is het hout vooraf geïmpregneerd. De buitenkant heeft altijd een extra beschermlaag nodig. Met verf of beits wordt de definitieve beschermlaag aangebracht. Dit dient elke vijf jaar herhaald te worden.

Of u kiest voor een blokhut of tuinhuis bij Blokhuttenoutlet is er een ruime keuze voor een betaalbare prijs.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *