Bouwvergunning voor een serre

By on december 9, 2013
bouwvergunning serre

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een serre?

Wanneer u van plan bent een serre te bouwen is er een grote kans dat u een bouwvergunning nodig heeft van uw gemeente. Of u wel of geen bouwvergunning nodig heeft is voornamelijk afhankelijk van de omvang en de locatie van de serre. Het ministerie van VROM heeft een aantal criteria opgesteld voor zognaamde vergunningsvrije bouwwerken. Indien de serre die u voor ogen heeft voldoet aan de volgende criteria heeft u geen bouwvergunning nodig.
 1. De serre wordt gebouwd aan de bestaande woning
 2. De serre moet op de grond staan.
 3. De serre mag slechts één bouwlaag betreffen.
 4. De serre moet bedoeld zijn voor de verruiming van het woongenot.
 5. Indien de serre aan de oorspronkelijke achtergevel wordt gebouwd moet de afstand tussen de serre en het openbare groen en de weg minimaal 1m zijn.
 6. Indien de serre aan de oorspronkelijke zijgevel wordt gebouwd moet de afstand tot de voorgevel van uw woning én het erf van uw buren minimaal 1m bedragen. (Indien uw zijgevel naar de openbare weg en/of groen is gekeerd wordt het plan bouwvergunningplichtig)
 7. De serre mag niet hoger zijn dan 4m gemeten vanaf de grond buiten, en mag niet meer dan 25cm boven uw 1e verdiepingsvloer uitkomen. Daarbij mag de serre niet hoger zijn dan de woning.
 8. De serre mag niet breder zijn dan de oorspronkelijke gevel waar u tegenaan bouwt en mag dus niet uitsteken.
 9. De serre mag niet dieper zijn dan 2,5m gemeten vanuit de gevel waar het tegenaan wordt gebouwd.
 10. Het bouwen van de serre mag niet inhouden dat het zij- en achtererf voor meer dan 50% bebouwd wordt.
 11. De serre mag niet worden gebouwd aan een monument of aan een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.
Toelichting: 3. in feite wordt de begane grond bedoeld. 4. de serre moet niet bedoeld zijn voor bijvoorbeeld winkels of praktijkruimten aan huis m.a.w. bedrijfsmatig. 5 en 6. met oorspronkelijke gevels worden de gevels van de woning bedoeld die bij de oprichting van de woning gebouwd zijn. Dus geen gevels van later gerealiseerde aan-of uitbouwen.
Indien u aan de bovengenoemde criteria voldoet heeft u zoals eerder vermeld dus geen bouwvergunning nodig. Voor het eenvoudig vaststellen of wel of geen bouwvergunning voor uw serre nodig heeft kunt u een eenvoudig stroomschema volgen op de website van de VROM.

Ik heb een bouwvergunning nodig voor een serre, wat nu?

In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met uw gemeente om te informeren of uw perceel ruimte biedt voor het bouwen van een serre. Zij zullen u een kopie mee kunnen geven van het bestemmingsplan. Hierin staan voorschriften genoemd waar u aan moet voldoen voor het krijgen van een bouwvergunning.
Energie zuinige serre bouwen
Als je een serre energie zuinig wilt bouwen is het belangrijk om de muren, dak en vloer goed te isoleren. Voor de ramen kun je kiezen om te gaan voor het goed isolerende HR++ glas of zelfs voor triple glas te kiezen. Triple glas isoleert nog beter. Als je de serre goed isoleert is het ook essentieel om goed te ventileren, dus plaats voldoende ventilatieroosters. Verbuik je thuis steeds minder energie en wil je een milieu bewuste en verantwoorde keuze maken voor een groene energieleverancier kijken dat even op deze vergelijker -> Groene energie vergelijken De beste en scherpste prijs voor de meest groene energieleverancier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.