Eikenboom snoeien

By on augustus 19, 2013

Eikenboom snoeien

Veel mensen denken dat de winter de beste tijd is om eikenbomen te snoeien. Dit is echter fout gedacht. In de winter werkt het afweermechanisme van de eikenboom het minst. De boom is dit mechanisme wel nodig. Want als u de eikenboom snoeit, loopt de boom een ‘snijwond’ op. Het is dus het best om de eikenboom te snoeien in de zomer, want in de zomer werkt het afweermechanisme van de eikenboom het beste en kan de boom zich snel herstellen. Hierdoor heeft de eikenboom minder kans op ziektes.

Eikenboom snoeien hoe en wanneer?

Als je een eikenboom gaat snoeien, moet je nooit het takvlak bij de stam afzagen, want als u dit wel doet snijd u in levend weefsel van deeikenboom. In plaats van de tak glad af te zagen, moet u een takkrans laten staan. Een takkrans is de overgang tussen de stam en de tak. U mag ook nooit een tak afzagen met een diameter van meer dan 10 cm.

Als u eikenbomen gaat snoeien, zorg er dan voor dat uw snoeigereedschap scherp genoeg is. Hierdoor krijg je een mooie gladde afsnijding van de takken.

Als u uw eikenbomen snoeit, zorg er dan voor dat u nooit meer dan 20% van de hoeveelheid takken wegsnoeit, want hoe meer takken u snoeit, hoe meer blad u van de boom afhaalt. Voldoende bladeren zijn nodig voor de boom, omdat de eikenbomen hier hun voedsel uithalen. Als de eikenboom te weinig bladeren heeft, maakt de eikenboom uit zichzelf meer takken aan, omdat de eikenboom meer bladeren nodig is. En u gaat tenslotte niet voor niets de boom snoeien.

Als uw dikke takken wegzaagt kan het gebeuren dat er een stuk van de bast van de stam word meegetrokken. Als u dit wil voorkomen, moet u bij een tak eerst een zaagsnede maken bij het begin van de tak. Daarna moet u de tak verderop afzagen. Als u dit heeft gedaan moet u de resterende stomp wegzagen.

Een jonge boom kunt u zelf vanaf de grond snoeien. Het is niet raadzaam om op een ladder met een motorzaag aan het werk te gaan. Hierdoor brengt u niet alleen uzelf in gevaar, maar ook de boom.Hou er met het snoeien rekening mee dat de top van de eikenboom altijd zeer sterk uitloopt en Eikenboom snoeiendaardoor veel kracht van de onderste takken kan wegnemen. In het voorjaar loopt vaak alleen de eindknop van de eikenboom uit. Als u deze eindknop verwijderd voordat hij uitloopt, dan lopen vaak de zijknoppen uit, waardoor de eikenboom gelijk een fijnere vertakking ontwikkeld. Als u een jonge eikenboom snoeit laat dan de eerste uitloop ongeveer 20/30 cm lang worden, voordat u ze afknipt. Na iedere snoeibeurt zal de eikenboom na ongeveer 3 weken weer uitlopen. Na juni moet u niet meer snoeien in verband met het afharden van de bladeren en de takken. Als u een goed bemeste oude eikenboom heeft, kunt u deze in principe 2 keer per jaar snoeien.

De eikenboom niet snoeien

Als u van de eikenboom afwilt moet u deze uitgraven. Dit moet u in het voorjaar doen, zo ongeveer 4 weken voor het uitlopen van de eikenboom.

Als u de boom niet wilt snoeien, maar u wilt hem toch in een goede vorm hebben, kunt u de eikenboom ook bedraden. Bedraden kan heel goed bij jonge takken. Oudere takken kunt u het beste met spandraden in vorm brengen. U kunt het beste de boom bedraden in de vorm van de natuurlijke groei, anders kan de eikenboom er heel onnatuurlijk uit komen te zien.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *