Frambozen snoeien

By on augustus 20, 2013

Frambozen snoeien

Frambozen zijn vruchten die bijna niet meer in de winkel te krijgen zijn dit is jammer. De framboos is namelijk een hele lekkere vrucht die niet moeilijk te verbouwen en bij te houden is. Echter hoe en wanneer moet je de frambozenplant snoeien?

Frambozen snoeien – zomer frambozenplant of herfst frambozenplant

Om te weten wanneer je de frambozen plant moet snoeien is het van belang dat je weet of je een zomer frambozenplant hebt of een Frambozen snoeienherfstframbozen plant. In het eerste geval gaan we van de zomer frambozenplant uit. De zomerframboos kent een levencyclus van twee jaar dit houdt in dat de plant om de twee jaar vruchten heeft. Het snoeien kent dan ook een tijdsbestek van twee jaar. Bij het begin van de cyclus moet je de frambozen planten terug snoeien naar 30 cm en mogen niet meer dan vier a vijf aan iedere wortelstok zitten. Nieuwe scheuten komen in de zomer deze scheuten dragen pas vruchten in de zomer die daar weer op volgt. De frambozen die gerijpt worden in de maanden juni en juli kunnen dan worden geoogst. Na de oogsttijd moet je alle zwakke scheuten weg snoeien. De rest moet weer worden opgebonden per framboos en vier a vijf aan iedere wortelstok laten zitten.

De herfstframboos kent in tegenstelling tot de zomerframboos een levencyclus van een jaar. Dit betekent dat de plant groeit, bloeit en vruchten geeft in een jaar. De frambozenplant moet je in de late winter tot bijna op de grond snoeien. De herfstframbozen planten hebben niet zo als de zomerframboos steun nodig van stokken omdat de planten zelden hoger groeien dan 1 meter 20. De vruchten rijpen vanaf augustus tot en met de eerste nachtvorst. Wel moet er bij winterframbozen worden vermeld dat deze meer kans op ziektes hebben. En een fikse herfstbui kan de oogst laten doen mislukken.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *