Fruitboom snoeien

By on augustus 19, 2013

Fruitboom snoeien

Om fruitbomen te snoeien moeten een aantal eenvoudige basisregels worden gehanteerd:

Snoei de takken altijd aan de basis en laat geen kleerhaken aan de bomen zitten. Wanneer u dit niet doet drogen de kleerhaken in en worden dan door roodrot belaagd of krijgen vele kleine zijtakken. Dit maakt  de fruitbomen er niet mooier op. Snoei takken ook niet op halve hoogte. Op de plek waar u takken afknipt, spruiten ze namelijk uit en vormen ze bezems die de boom uiteindelijk lelijk maken.

Fruitboom snoeienBij het snoeien van fruitbomen is het ook belangrijk regelmatig uit te dunnen. Wanneer takken tegen elkaar aan schuren, snijdt u de zwakkere takken af en laat u de sterkere takken zitten. Alles wat van naar buiten groeiende hoofdtakken naar het midden van de struik groeit, wordt eruit gesneden, behalve bloemen- en vruchtdragende takken.

 

Bij het snoeien van zware takken is het belangrijk eerst tot zo’n 10 tot 20 centimeter van de stam te zagen zodat zware ballast verloren raakt. Vervolgens kunt u het laatste stompje tot de stam afzagen. Deze procedure zorgt ervoor dat de zware tak niet afbreekt dicht aan de stam, wat schade kan veroorzaken aan de fruitbomen. Het is van belang dat u het snijvlak aan de stam zo klein mogelijk houdt. Er mag geen stompje meer te zien zijn, maar er mag op stam ook geen lang snijvlak ontstaan. Snijd ook volgens de kortst mogelijke weg, zodat slechts een kleine verdikking overblijft.

Fruitbomen snoeien en gereedschap

Om fruitbomen goed te kunnen snoeien moet je gebruik maken van het juiste gereedschap: een boomzaag met verstelbaar zaagblad, een boomschaar met goede overbrenging of een boomschaar met twee snijdende lemmeten, hierdoor krijg je een nette snede op de juiste plek te kunnen krijgen.

Wat als laatste van belang bij het snoeien van fruitbomen, is het juiste moment kiezen om de fruitbomen te snoeien. Omdat veel soorten fruitbomen tot laat in de herfst nog vruchten en fruit dragen, zoals winterappels. Daarom is het voorjaar, voordat de blaadjes uitlopen, doorgaans een beter moment om te snoeien. Desondanks kun je appel-, peren- en pruimenbomen ook in de zomer snoeien. Over het algemeen worden de grote ingrepen bij fruitbomen in de nawinter en de corrigerende maatregelen in de zomer uitgevoerd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *