Notenboom snoeien

By on augustus 19, 2013

Notenboom snoeien

Heeft u een notenboom die is aangeschaft bij een goede kweker, dan zou de basis van de notenboom op Notenboom snoeienzich goed moeten zijn. Is uw notenboom echter nog jong en is de basis van uw notenboom nog niet helemaal goed, dan is het raadzaam om alle kruisende takken weg te snoeien. Je moet alle kruisende takken van de notenboom wegsnoeien, totdat u een gelijkmatige boom kroon heeft. Let er echter wel op dat je de oorspronkelijke groeivorm van de notenboom niet aantast, want dit komt niet ten goede voor de groei van latere jaren. Is uw boom al wat ouder, dan is het niet echt nodig om de boom te snoeien, maar u moet vanzelfsprekend wel al de dode, zieke en zwakke takken weg snoeien.

Hoe en wanneer uw notenboom snoeien

Een notenboom kan makkelijk 15 meter hoog worden, het kan daardoor voorkomen dat de boom te groot worden voor de ruimte waar hij groeit. Als dit gebeurt moet u de notenboom snoeien. U moet de notenboom eigenlijk al snoeien voordat de boom te groot word, want hoe groter de takken zijn die u snoeit, hoe groter de wond word van de notenboom. Je moet dus al voordat de boom groot is kijken welke takken in latere stadia in de weg kunnen komen te zitten.

Als u de notenboom snoeit, moet u wel uitkijken dat u de takken niet te dicht bij de stam snoeit. Waar de tak aan de stam vast zit, bevinden zich belangrijke beschermende boom lagen. Als u de tak te dicht bij de stam snoeit, kunnen de boom lagen worden aangetast en dit kan ziektes bij de boom veroorzaken. Het is daarom raadzaam om niet te dicht bij de stam te zagen, maar in plaats daarvan ongeveer 10 centimeter vanaf de stam te snoeien. Als u dikke takken wilt wegzagen kan het gebeuren dat de tak, een stuk van de stam meetrekt, waardoor de notenboom ook sneller ziektes kan oplopen. Om dit te voorkomen moet een eerst een zaagsnede maken bij het begin van de tak, ongeveer 10 centimeter van de stam verwijderd. Daarna moet u de tak verderop afzagen. Als u dit heeft gedaan, kunt u de resterende stomp afzagen. Als u uw notenboom snoeit, zorg er dan voor dat u nooit meer dan 20% van alle takken wegsnoeit, want hoe meer takken u weg gaat snoeien, hoe meer bladeren er weggaan. En bladeren zijn nodig voor het voedsel van de notenboom. En als de notenboom te weinig voedsel binnenkrijgt, maakt de notenboom uit zichzelf nieuwe takken aan, waardoor de boom alleen nog maar groter word. Hierdoor heeft snoeien van de notenboom dus geen enkele zin.

Voor veel bomen geldt, dat je ze het beste kunt snoeien in de tijd waarin ze bloeien. In deze tijd is de boom actief en kan de boom snel ziektes en wonden hertstellen. Voor notenboom is dit echter anders. Notenbomen hebben veel sap en als u de notenboom snoeit in de tijd waarin ze bloeien, zullen notenbomen erg veel bloeden. Het is daarom aan te raden om de notenboom wat later te snoeien, bijvoorbeeld in oktober of november.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *