Parasols

By on augustus 15, 2013

Parasols

Parasols in Nederland. Met de steeds mooier wordende zomers in Nederland zien we ook steeds meer parasols in de tuinen staan.

ParasolsParasols beschermen u tegen het directe zonlicht zodat u niet verbrand en geen last hebt van de soms felle schitteringen op uw tuintafel. De parasol biedt echter meer dan alleen bescherming voor de zon het wordt steeds vaker als een sfeerobject gezien. Ook wanneer de zon niet zo fel schijnt is de parasol een sfeervol item in uw tuin waar mensen graag onder zitten.

Parasols zijn er in veel verschillende kleuren, maten en materialen. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe uw ideale parasol er uit ziet. Een verkeerde kleur of materiaal kan de sfeer in de tuin uit balans brengen. De parasol moet groot genoeg zijn om er voldoende mensen onder te kunnen laten zitten maar moet ook de ruimte krijgen om vrij te kunnen staan zonder bomen of bebouwing te raken.

Parasols – de verschillende materialen

De materialen zijn erg belangrijk. Deze bepalen namelijk de kwaliteit en sfeer van de parasol. Hierbij kunnen de materialen onderscheiden worden in het materiaal voor het frame en het materiaal voor het doek.
Het frame kan bestaan uit de materialen:

  • Hout
  • Aluminium
  • RVS
  • Staal

Een houten frame heeft een natuurlijke uitstraling. Aluminium parasols hebben daarentegen het voordeel dat de parasols licht van gewicht blijven. Hierdoor zijn aluminium parasols vaak ook gemakkelijker te openen dan houten parasols. Stalen en RVS parasols zijn vaak kleine parasols van 200cm doorsnede omdat deze materialen te zwaar worden wanneer het in grotere parasols worden toegepast.

De doeken van een parasol

Het materiaal van het doek kan bestaan uit:

  • Polyester
  • Acryl
  • Sunbrella
  • Olefin
  • Textileen / Batyleen

De belangrijkste eigenschappen van een parasoldoek zijn het weren van zon en uv-straling, de dikte van het doek, kleurechtheid, de mate waarin het doek ademt en de mate waarin het doek vuil afstotend is.

Polyester doeken worden vaak gebruikt voor kleine parasols, het nadeel van deze doeken is dat ze gemakkelijk verkleuren. Het is daarom niet verstandig om de parasol het hele seizoen onbeschermd buiten te laten staan. Een hoes is voor dit type doek aan te raden. Deze beschermt tegen verkleuren en vies worden op het moment dat hij niet gebruikt wordt. Het voordeel van dit doek is dat het relatief dicht is. Hierdoor biedt het enige bescherming tegen regen. Echter ook een polyesterdoek is niet waterdicht.

Acryl heeft een behandeling gehad zodat er een vuil en uv afstotende laag op het doek zit. Wanneer de parasol echter lang buiten staat of het doek gewassen wordt verdwijnt deze laag en zal de parasol langzaamaan verkleuren. Acryl doeken worden vaak verkocht onder de merknaam Dralon.

Sunbrella doeken hebben in veel mindere mate last van verkleuring doordat deze doeken door en door gekleurd zijn. Ook is er op deze doeken een schimmelwerende laag aangebracht. Door de ademende eigenschappen van Sunbrella doeken wordt het er niet snel benauwd onder. De warme lucht kan namelijk door de poriën van het doek ontsnappen.

Een Olefin doek heeft goede uv-afstotende eigenschappen. 96% van de uv straling wordt weerkaatst. Olefin droogt snel en is schimmel- en rotvrij.

Textileen en Batyleen doeken passen goed bij tuinstoelen met een textileen zitting. Deze doeken zijn semi-transparant. Dit betekent dat het zonlicht niet voor 100% wordt tegengehouden maar wordt gefilterd. Het blijft dus licht onder dit type doek. Textileen en Batyleen zijn sterke stoffen waar vuil gemakkelijk van af te poetsen is en die bovendien kleurecht zijn.

Vorm en uitstraling

Naast de materialen is ook de vorm belangrijk voor de uitstraling van de parasol. Verschillende types zijn:

 • Tuinparasols (paal in het midden)
 • Muurparasols (gemonteerd tegen een muur)
 • Vrijhangende parasols (paal aan de zijkant)

Bij al deze types zijn er modellen met of zonder een volant (een overhangende strook stof aan de onderzijde van het parasoldoek). De volant zorgt er voor dat de laagstaande zon langer geweerd wordt en geeft het een klassieker uiterlijk. Parasols kunnen daarnaast beschikken over een knik mechanisme. Wanneer de parasol beschikt over een knik mechanisme kan de laagstaande zon langer worden geweerd en kan er een groter schaduwvlak gecreëerd worden.

Wanneer u van plan bent een parasol te kopen denk dan goed na over bovenstaande punten zodat u een goede beslissing kunt nemen en geen spijt krijgt van uw aankoop. Voor een ruim assortiment aan parasols verwijzen wij u door naar de webshop.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *