Terras aanleggen

By on september 3, 2013
Houten pad

Terras aanleggen

Een terras is een mooie aanvulling op uw tuin en een ideale plaats waar u lekker kunt genieten van de zomerse dagen. Maar hoe leg je zo’n terras nou precies aan. In dit artikel wordt daar het een en ander over uitgelegd.

Een terras is het verlengde van je huis en wordt meestal aangelegd naast of direct achter het huis. Echter kunt u er ook voor kiezen om het terras los van het huis te plaatsen. Wel belangrijk is dat de gewenste plek zorgt voor een redelijke beschutting om zo optimaal van uw terras te kunnen genieten. Daarnaast is ook de schaduw/zon verhouding van belang. Wanneer u terras in de buurt van bomen plaats bieden deze de nodige schaduw, echter bij bomen heeft u meer kans op insecten wat vervelend is wanneer u buiten wilt eten. Daarnaast kunnen de wortelen de terrastegels doen ophogen.

Een heel groot terras en een klein huis staan niet in verhouding, dus houdt hier rekening mee met het kiezenTerras van de grootte van het terras. Ook van belang is voor hoeveel personen het terras moet zijn, en daarmee rekening houdend dat er ook nog plaats moet zijn voor de parasol, barbecue, tafels en stoelen. Kortom, denk goed na over het doeleinde van het terras.

Wanneer u de grootte en vorm van het terras weet, kunt u beginnen met de graafwerkzaamheden. Een handigheidje hierbij is het gebruik van een touw met paaltjes dat het terrasgebied afbakent. Belangrijk is dat het terras niet helemaal waterpas komt te liggen. Het moet een klein beetje schuin aflopen, zodat regenwater de kans krijgt om weg te lopen naar de tuin, of naar een afvoerputje.

Een gedegen fundering zorgt ervoor dat het terras niet wordt aangetast door strenge winters. De diepte van de fundering is afhankelijk van het gekozen bestratingsmateriaal. Een lichte steen heeft een minder sterke fundering nodig dan een hele zware stenen. Zorg er ook voor dat er geen wortels en onkruid meer in het terrasgebied zijn.

Nu de grootte van het terras bekend is, kan de benodigde hoeveelheid van bestratingsmateriaal worden uitgerekend. Er is keuze uit vele soorten materialen, zoals: steen, hout, grind, keien. Bij de keuze moet u er op letten dat het gekozen materiaal in harmonie is met uw huis. Daarnaast is het handig rekening te houden met de kosten en de praktische kant van het aanleggen van een terras.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *