Weigelia snoeien

By on augustus 20, 2013

Weigelia snoeien

De weigelia plant bloeit op hetzelfde hout als het jaar daarvoor. De weigelia kan goed worden gesnoeid. Vlak nadat de weigelia al Weigelia snoeienis uitgebloeid, mag u de weigelia al snoeien. U moet de scheuten die zijn uitgebloeid, terug snoeien tot op een zijscheut. Deze zijscheuten zullen al onder de bloemen zijn gegroeid. Als u de weigelia mooi en goed in vorm wilt houden moet u 1 of 2 oude scheuten weg snoeien bij de basis van de weigelia. Zorg ervoor dat je wel net zo veel jonge scheuten behoud als scheuten die nog steeds bloeien. Als u een te lange jonge scheut heeft, kunt u deze afsnoeien tot u ongeveer de helft overhoudt. Deze te lange scheuten kunnen de vorm van de weigelia gemakkelijk verpesten.

Hoe en wanneer weigelia snoeien

Paarse en gele weigelia’s moeten anders worden gesnoeid dan de normale weigelia. Bij deze weigelia’s moet u drie kwart van alle scheuten weg snoeien. Is het echter nodig om bij de weigelia verjongingssnoei toe te passen, bijvoorbeeld als de weigelia er erg verwilderd uitziet, dan moet u alle scheuten in het voorjaar tot op de grond toe snoeien. Dit moet u doen voordat de weigelia begint te bloeien. Midden in de zomer moet u de weigelia ook snoeien. U moet de weigelia zo snoeien, dat er veel licht bij kan komen, oftewel dat uw weigelia een open vorm heeft.

Als u de plek waar uw weigelia staat u niet aanstaat, of als een andere plaats aantrekkelijker voor uw is, kunt u de weigelia verplanten. Een goede tijd om dit te doen is in het najaar. Zorg er bij het verplanten uiteraard wel voor dat uw niet per ongeluk de weigelia aantast, bijvoorbeeld als u de weigelia wilt uitgraven dat u niet de wortels beschadigd. U kunt uw weigelia ook modelleren, dit houd in dat u uw weigelia in juni of in juli (direct na de bloei), te hoog of te breed uitgegroeide takken, terug snoeit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *