Druiven snoeien

By on augustus 19, 2013

Druiven snoeien

Het is belangrijk om de druif te snoeien, omdat druiven vanuit meerjarig hout bloeien en vrucht geven Druiven snoeienop jonge scheuten. De zomersnoei is er voor om te zorgen dat er niet teveel of te lange scheuten worden gevormd, zodat de druiven plant zijn energie kan steken in de groei van de vruchten. Om dit te bereiken moet de hoeveelheid trossen en het aantal druiven per tros worden beperkt. Over het algemeen is het Nederlandse klimaat net iets te koud voor de algemene druiven groei, maar er zijn soorten druiven die buiten toch nog goed gedijen.

De wintersnoei van druiven kan het beste plaatsvinden in de periode van november tot maart. Voordat men de druiven gaat snoeien moet de plant in rust zijn en moet het al zijn blad hebben afgeworpen. Te laat snoeien van druiven kan er toe leiden dat de plant gaat bloeden. Tevens moet er niet gesnoeid worden bij vorst, of wanneer er de kans bestaat dat het gaat vriezen.

Snoeien van druiven in de winter

De stiftsnoei wordt toegepast in de winter en heeft twee doelen; namelijk in de eerste jaren de vorming van een gestel (de basis van de plant) en vervolgens de vorming van nieuwe scheuten in het voorjaar. De lengte groei van gesteltakken (gesteltakken kunnen worden gezien als de hoofdtak) kan het best worden beperkt. Snoei de nieuwe groei van druiven terug tot het gezond en goed gerijpt hout. Doe dit bij voorkeur in de herfst zodat er nog genoeg tijd voor de druiven om zich te herstellen voor de winter. Wanneer de druiven al de gewenste lengte hebben bereikt kan alle nieuwe groei worden teruggesnoeid.

Het snoeien van druiven in de zomer

De zomersnoei is eigenlijk die periode dat de druiven plant in bloei staat. Het eerste moment om te Druiven snoeiensnoeien is dan ook nadat de eerste bloei heeft plaatsgevonden. Wanneer zichtbaar wordt welke scheuten een tros vormen kan het zomer snoeien beginnen. Scheuten met een tros worden 4-5 bladeren na de eerste tros afgeknipt, als een stift meerdere scheuten heeft, of een scheut meer dan 1 tros heeft, verwijderen we de trossen die het verste van de gesteltak staan. Nieuwe groei die ontstaat na deze snoei wordt verwijderd. Nieuwe scheuten die nodig zijn om het stel te vormen worden niet gesnoeid, wel worden hier de trossen weggehaald.

Zoals eerder vermeld is het belangrijk de druiven niet te laat te snoeien, omdat in het vroege voorjaar de sapstroom van de druif weer op gang komt. Wanneer er dan te laat is gesnoeid zullen de wonden onvoldoende herstellen, wat er vervolgens toe lijdt dat de druif gaat bloeden. Wanneer er toch te laat gesnoeid wordt, gaat de druif hier niet aan ten onder, maar gaan vele liters vocht en voedingsstoffen van de druif verloren.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *