Appelboom snoeien

By on augustus 19, 2013

Appelboom snoeien

Ieder persoon dat fruit verbouwt hoopt dat hij elk jaar weer mooi en sappig fruit kan telen. Het is daarbij van belang dat de appelboom goed wordt verzorgd en dus zult u ook moeten snoeien. Als u de appelboom niet snoeit zal de boom niet gezond blijven en de levensduur zal afnemen. Daarnaast zal de appelboom binnen enkele jaren geen appels meer geven. De drie belangrijkste punten om een gezonde appelboom te hebben en houden zijn de vorm, gezondheid en kwaliteit.

Appelboom snoeien hoe en wanneer?

De vorm van de appelboom kun je bepalen door de appelboom vroeg te snoeien in het jaar. Echter zal je rekening moeten houden met de leeftijd van de boom. Een appelboom jonger dan 4 jaar moet in de Appelboom snoeienmaanden maart of april worden gensnoeid. Terwijl de oudere bomen het beste gesnoeid kunnen worden als de bladeren vallen tussen december en maart, let er dan wel op dat het niet meer vriest om vriesschade te voorkomen. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je eerst alle lange scheuten die uit de dikke takken en uit de stam groeien snoeit, deze scheuten zullen geen vrucht dragen en je zult dus niet minder vruchten krijgen. Vervolgens moet je alle takken die langs elkaar schuren weg snoeien en daarnaast ook de kroon boven op de boom. De gehele boom heeft namelijk licht nodig. Dan gaan we naar de takjes kijken die aan de jonge takken van de appelboom groeien. Deze takjes gaan de vrucht dragen, echter doordat er veel van deze takjes zijn zal de vruchtontwikkeling belemmerd worden dun deze takjes dan ook uit. Het is het beste om de boom in een piramide vorm te snoeien om zo voldoende licht op te vangen.

Lekere gezonde appels van een appelboom

De gezondheid van appelbomen is van groot belang om gezonde appels te krijgen. Om een appelboom gezond te houden moet deze voldoende lucht en licht doorlaatbaarheid bevatten. Zorg er dus voor dat je een open boom hebt en dat er niet andere bomen of objecten omheen staan die dit belemmeren. Let ook op dat je beschadigt en ziek hout terug snoeit tot op het gezonde hout.

Kwaliteit van de appels heeft te maken met de gezondheid van de boom. Als de boom juist wordt gesnoeid en de factoren als licht en lucht goed zijn de boom krijgt de juiste voeding, dan kun je elk jaar lekkere en smetteloze appels telen.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *