Heesters snoeien

By on augustus 16, 2013

Heesters snoeien

Hoe groot uw heester mag worden, ligt natuurlijk helemaal aan uzelf, maar heesters die vaak worden gesnoeid, bloeien beter en blijven beter in vorm. Hoe meer lucht en licht de heester krijgt, hoe Heesters snoeiengezonder de heester is. Snoei dus de takken die elkaar kruisen weg. Dode of zieke takken moet u ook altijd wegsnoeien tot gezond hout. Dit om te voorkomen dat de rest van de heester ook ziek word. Een heester kunt u heel gemakkelijk in model snoeien. Als u de heesters wilt verjongen, kunt u af en toe een tak wegsnoeien tot de grond. Als u gaat snoeien, wacht dan tot alle vorst weg is, of wacht tot er geen vorst meer word verwacht. Na de bloei moet u ongeveer 1/3 of een kwart van al het oude hout wegsnoeien tot ongeveer 5 of 6 centimeter boven de grond. Snoei bij heesters die nieuwe scheuten vormen elk jaar ook 1/3 of een kwart van al het oude hout weg.

Snoeien van Heesters die in het voorjaar bloeien

Struiken die voor 21 Juli bloeien, zoals de Ribes, Forsythia en Cytisus, hebben de bloemknoppen al in de herfst ervoor laten uitbloeien. Ze bloeien in het voorjaar en u moet ze na de bloei, dus in de zomer snoeien. Als u de heesters al in het voorjaar snoeit, heeft u de kans dat u alle bloemknoppen al heeft weggesnoeid. En dit kan er voor zorgen dat de heester, het desbetreffende jaar helemaal niet meer bloeit.

Snoeien van Heesters die in het najaar bloeien

De heesters die in het najaar bloeien, maken de bloemknoppen nog in het zelfde jaar aan. U kunt deze heesters dus in het voorjaar snoeien, terwijl ze in de zomer nog heel mooi bloeien.

Zorg er bij het snoeien voor dat uw heester zo min mogelijk word verwondt. Het beste is om de heester net boven de bloemknop of het blad te snoeien. Het is ook raadzaam om uw heester te snoeien op een heldere en droge dan, hierdoor verloopt de genezing van de snoeiwond het snelste. Als u snoeit, houdt dan minimaal 5 millimeter afstand van de bloemknop. Als u een tak heeft, met 2 bloemknoppen tegenover elkaar, dan moet u een rechte snede maken boven de knoppen. Indien er maar 1 bloemknop aan de tak vast zit, dan moet u een schuine snede maken, die van de knop is af gericht.

Bladverliezende, bladhoudende en bloeiende heesters

Bladverliezende heesters verliezen in het najaar hun bladeren en bloeien niet in de winter.
Bladhoudende heesters houden ook in de winter hun blad.
Bloeiende heesters zijn heesters die het hele jaar bloemen geven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *