Bamboe snoeien

By on augustus 20, 2013

Bamboe snoeien

Bamboe planten zijn mooie planten die lang meegaan. In de eerste jaren groeit de bamboe niet heel erg snel, de bamboe hoeft dus de eerste paar jaren niet gesnoeid te worden. Na enkele jaren kunt u beginnen met de bamboe te snoeien. In het voorjaar schieten nieuwe scheuten uit de grond. U moet wachten tot deze scheuten ongeveer een halve meter hoog zijn. Als de scheuten ongeveer anderhalf meter hoog zijn, moet u ongeveer 10 tot 15 scheuten laten staan en de rest snoeien tot op de grond. De overgebleven scheuten laat je groeien. U moet de 2e keer snoeien in de late herfst, of in het vroege voorjaar. U moet nu 10 of 15 oude bamboehalmen weg snoeien. Snoei niet alleen de bamboehalmen weg, maar ook de nagroei. Zo houd u een mooie bamboeplant.

Soms word er bij het snoeien van bamboe planten, de onderste zijtakken weggesnoeid. Dit word gedaan om de mooie stengels meer te laten zien en om een mooier open effect te krijgen. Op de plaatsen waar de zijtakken worden weggesnoeid, komen geen nieuwe zijtakken meer. In de winter kunnen oude en zieke takken worden weggesnoeid. Het snoeien van deze takken van de bamboe kan de groei van nieuwe en jonge scheuten stimuleren. Het is raadzaam om nooit meer dan 25 procent van de bamboe stengels weg te snoeien. Dit om te voorkomen dat halmen, die in het najaar beginnen met groeien, weggaan. Deze halmen zijn namelijk niet heel erg sterk.

Bamboe snoeien en bladontwikkeling

Indien u een mooiere en beter bladontwikkeling wilt hebben, kunt u de onderste stengels van de bamboe uitdunnen. Doordat u dit doet, krijgt de bamboe meer ruimte voor nieuwe scheuten en krijgt de bamboe meer licht. Dit resulteert in een betere en mooiere Bamboe snoeienbladontwikkeling. Als u een mooie, strakke bamboehaag wilt hebben, kunt u de haag gewoon strak snoeien, echter moet u wel rekening houden met het groeipatroon van de bamboe. Als u een rechte bamboe haag heeft, groeien er in verloor op van tijd nieuwe scheuten. Deze scheuten kunnen 1 meter boven uw bamboe haag uitsteken in een zeer korte tijd. Wanneer deze scheuten zijn uitgegroeid, dit duurt normaliter ongeveer 2 tot 4 weken, mogen de nieuwe scheuten weer tot de normale hoogte worden terug gesnoeid tot de strakke haag. In de late herfst of in het voorjaar moet u dit nogmaals herhalen. Dit om te voorkomen dat er weer nagroei komt.

Let wel op dat nieuwe halmen niet eerder worden terug gesnoeid, voordat de zijtakken zijn uitgegroeid. Dit om te voorkomen dat de hele halm afsterft. Bij de Fargesia’s soort, moet u echter veel geduld hebben bij het snoeien. Als er een bepaalde hoogte is bereikt, beginnen de halmen over de haag te hangen. Bij een haag krijg je hierdoor meer dichtheid. U mag hier alleen de slechte halmen wegsnoeien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *