Perenboom snoeien

By on augustus 19, 2013

Perenboom snoeien

Om elk jaar lekkere sappige peren uit je eigen geteelde perenboom te krijgen moet je de perenboom goed verzorgen en dus ook snoeien. Het snoeien van een perenboom is een pre omdat de boomhierdoor gezond zal blijven en betere peren zal geven en daarnaast zal de boom ook langer leven.

Perenboom snoeien hoe en wanneer?

Perenbomen die jonger zijn dan 4 jaar dienen anders gesnoeid teworden dan de perenbomen die Perenboom snoeienouder zijn dan 4 jaar. De jongere varianten dien je te snoeien in de maanden maart en april de oudere varianten moet je snoeien als het blad valt let er wel op dat het dan niet meer vriest. Het blad van de perenboom zal in de maanden december tot en met maart vallen. Vriest het naar dat het blad is gevallen wacht dan tot het niet meer vriest, dit om vriesschade te voorkomen. Als dan de tijd is aangekomen om te snoeien begin dan met alle scheuten te snoeien die op de stam of op de dikke takkken groeien, deze scheuten zullen geen vruchten gaan dragen en je zal geen vruchtverlies leiden. Snoei dan ook alle takken en scheuten die elkaar in de weg zitten weg dit zorgt er voor dat alle takken genoeg licht krijgen om goed te groeien. Vervolgens ga je kijken naar de takjes waar de vruchten aankomen. Deze groeien aan de jonge takken van de perenboom. Deze takjes zitten elkaar veelal in de weg en belemmeren de ontwikkeling van de peren. Snoei de takjes van de perenboom weg die andere takjes in de weg zitten zodat de peren vrij kunnen groeien. Let er bij het snoeien van een perenboom ook op dat je de kroon van de perenboom laat weg snoeien, want hierdoor krijgt de gehele boom licht. Een keuze voor een piramidevorm van de boom is verstandig hierdoor krijgt de gehele boom genoeg licht. Let er tevens ook op dat de perenboom genoeg ruimte heeft om lucht te krijgen. Een open boom bevordert de gezondheid van de boom.

Lekere gezonde peren van de perenboom

Om lekkere en gezonde peren te krijgen moet de boom gezond blijven en het licht moet goed zijn. Let er dus op dat je naast het snoeien, de perenboom niet wordt belemerd door andere bomen. Bij het planten van een boom moet je al nadenken over waar je hem neerzet. Vlak naast een huis is geen goede plek de boom zal dan niet genoeg licht krijgen. Om de boom verder gezond te houden moet je alle zieke en dode takken wegsnoeien. Je kunt nu elk jaar van lekkere en gezonde peren genieten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *