Plataan snoeien

By on augustus 19, 2013

Plataan snoeien

Een plataan die een kroon op de stam heeft, heeft alleen snoei nodig als de plataan nog jong is. Dit is Plataan snoeiennodig om een goede harttak te vormen, waaruit de plataan groeit. De kroon van de plataan, moet zich gaan vormen op een hoogte van ongeveer 3 meter. Alle scheuten die uit de stam van de plataan groeien, moeten worden weggesnoeid. Dit moet worden gedaan in de herfst tot het einde van de winter. Staat de boom echter in een gazon, of staat de boom ergens waar niemand onder de boom doorloopt of rijdt, dan kunnen de scheuten die vanaf ongeveer 1,20m groeien de kroon inluiden. Als u dit heeft gedaan, dan is snoeien eigenlijk niet meer nodig.

Hoe en wanneer plataan snoeien

Heeft u een kroon die te veel schaduw geeft, of een kroon die te groot is uitgegroeid, dan kunt u deze snoeien door takken van de kroon te lichten. Dit is moeilijk werk, als u onervaren bent, kunt u dit het beste laten doen door een hovenier. De zijtakken worden hierbij direct van de stam gezaagd, hierdoor komt er veel meer licht in de kroon, wat weer gezonder is voor de boom. U kunt alle zijscheuten nog wat korter maken als u dat wilt, maar u moet er wel voor zorgen dat de natuurlijke vorm van de kroon hetzelfde blijft.

Heeft u oude takken, of takken die kunnen gaan breken, dan moet u zo spoedig mogelijk verjongingssnoei toepassen. Dit doe je bij plataan, door de zijscheuten van de plataan voor 1/3 in te korten. Hierdoor kunnen de zijscheuten weer opnieuw gaan groeien en is het gevaar voor takbreuk verdwenen.

Als u de natuurlijke vorm van de plataan wilt behouden, dan moet u vormsnoei toepassen op de plataan. Heeft u een dak-plataan, dan moet u elke verticaal gegroeide scheut op de liggers weg snoeien. De toppen van de liggers kunt u weg snoeien tot uw eigen gewenste lengte. Als deze toppen het uiteinde nog niet hebben gehaald, dan moet u ze voor 1/3 inkorten. Heeft u echter loszittende of jonge scheuten, dan moet u deze opnieuw aanbinden aan de boom.

Bij leiplantanen moet u bij de jonge scheuten, de einden 1/3 van hun eigen lengte inkorten. Als de scheuten hun uiterste lengte hebben bereikt dan moet u deze net zo snoeien als een verticaal gegroeide scheut op een ligger. Heeft u scheuten die haaks op liggers groeien, dan moet u deze plataan scheuten direct snoeien.

Voor bijna elke boom geldt, dat als je de boom wilt snoeien, dat je nooit takken te dicht bij de stam afzaagt. De plaats waar de tak aan de stam vastzit, daar zitten belangrijke beschermende boom lagen. Indien u uw tak te dicht bij de stam afzaagt, dan tast u deze boom lagen aan. Hierdoor kan de boom veel makkelijker ziektes opnemen en ziektes veel minder snel bestrijden. Als u dit wilt voorkomen, moet u bij het afzagen van de takken rekening houden dat u ongeveer 10 centimeter van de stam afzaagt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *