De tuinlamp op zonne-energie

By on april 3, 2021

Voor de tuin is een breed scala van lampen beschikbaar. Naast de lampen die aangesloten dienen te worden op elektriciteit, zijn er ook eigen energie opwekkende lampen; de solar lampen. Er zijn echter voor- en nadelen aan deze manier van verlichten.

Lichtplan voor de tuin
Belangrijk bij de inrichting van de tuin is een lichtplan. Onderscheid moet worden gemaakt in functioneel en sfeerlicht. Op welke plekken wil ik buitenverlichting en wat is de duur van branden? Wil ik licht gedurende de gehele avond en nacht of wordt het licht rond 23.00 uur uitgezet? Afhankelijk van de lichtplekken kun je een keuze maken om de best geschikte armaturen te kopen.

Verschillende soorten verlichting
Buitenverlichting zijn er als wandlamp en staande hoge of lage lampen. Er zijn spots die specifiek gericht worden op een object of grondlampen die een object van onder aanlicht. Wandlampen bevinden zich meestal tegen de woning bij de toegangsdeuren, maar ze kunnen ook op een schutting zorgen voor een contourverlichting. Hetzelfde geldt voor verlichting bij het toegangspad of oprit bij de garage. 

Continue of af en toe
Niet elke lamp heeft dezelfde functie en hoeft daardoor mogelijk niet continu aan te staan. Buitenlampen met een bewegingssensor gaan aan en uit bij beweging. Schemerschakeling zorgt ervoor dat de lamp bij het donker worden aangaat en schakelt automatisch uit bij licht. Dit soort schakeling kan ook met een tijdsduur ingesteld worden. De lampen branden dan niet de gehele nacht, maar schakelen bijvoorbeeld om middernacht uit.

Solar lampen
Er zijn altijd plekken in de tuin die met stroomdraden lastig te bereiken zijn. De aanleg wordt dan voor de specifieke lamp erg kostbaar. Een alternatief vormt dan de solar-lamp. De lamparmatuur bestaat dan uit een zonnepaneel, batterij of accu en een ledlamp. Door zonlicht wordt de lamp opgeladen en die energie wordt opgeslagen in een batterij. Afhankelijk van de opgeslagen stroom kan de lamp branden. In de winter zal het opladen minder zijn dan in de zomer. 

Solar armaturen zijn er in alle soorten zoals een solar wandlamp of solar spot of een staand model. De lichtopbrengst is afhankelijk van het aantal lumen. Toch is de lichtopbrengst dikwijls minder dan bij traditionele verlichting. Omdat de duur van verlichten dikwijls beperkt is tot enkele uren is het niet echt geschikt als permanent licht in het donker.Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *