Bomen snoeien

By on augustus 19, 2013

Bomen snoeien

Bij het snoeien van bomen moet je snoeien volgens een paar basisregels. Meestal gaat het mis bij een radicale snoeibeurt of wanneer de bomen te dicht op elkaar geplant worden. Daarom hier een aantal eenvoudige basisregels waarmee je boomverzorging met succes kan realiseren:

Bomen snoeienSnoei de loten twijgen en takken altijd aan de basis af en laat geen kleerhaken aan de bomen zitten. Wanneer u dit niet doet drogen de kleerhaken in en worden dan door roodrot belaagd of krijgen vele kleine zijtakken. Dit maakt de bomen of struiken er niet mooier. Snoei takken ook niet op halve hoogte. Op de plek waar u takken afknipt, spruiten ze namelijk uit en vormen ze bezems die de struik uiteindelijk lelijk maken.

Bij het snoeien van bomen is het ook belangrijk om regelmatig uit te dunnen. Wanneer takken tegen elkaar aan schuren, snijdt u de zwakkere takken af en laat u de sterkere takken zitten. Alles wat van buiten groeiende hoofdtakken naar het midden van de struik groeit, wordt eruit gesneden, behalve bloemen- en vruchtdragende takken.

Bij het snoeien van zware takken is het belangrijk eerst tot zo’n 10 tot 20 centimeter van de stam te zagen zodat zware ballast verloren raakt. Vervolgens kunt u het laatste stompje tot de stam afzagen. Deze procedure zorgt ervoor dat de zware tak niet afbreekt dicht aan de stam, wat schade kan veroorzaken. Het is van belang dat u het snijvlak aan de stam zo klein mogelijk houdt. Er mag geen stompje meer te zien zijn, maar er mag op stam ook geen lang snijvlak ontstaan. Snijd ook volgens de kortst mogelijke weg, zodat slechts een kleine verdikking overblijft.

Om bomen goed te kunnen snoeien moet je gebruik maken van het juiste gereedschap: een boomzaag met verstelbaar zaagblad, een boomschaar met goede overbrenging of een boomschaar met twee snijdende lemmeten. Hierdoor krijg je een nette snede op de juiste plek te kunnen krijgen.

Wat als laatste van belang is bij het snoeien bomen, is het juiste moment kiezen om uw bomen te snoeien. Dat bomen alleen in de winter en vroeg in het voorjaar gesnoeid mogen worden, is een fabeltje. Dit berust op het feit dat beroepstuiniers in deze  tijd van het jaar niet zoveel anders te doen hebben en daarom tijd voer hebben om de bomen te snoeien. Het is beste is om de boom te snoeien in de zomer. Bij sierbomen luidt de vuistregel: na de bloei snoeien. Als de bomen en struiken echter ook vruchten dragen, worden deze gesnoeid in de nawinter. Veel bomen bloeden sterk, wanneer ze op het verkeerde moment worden gesnoeid. Daarom moet je bomen moet je op het juiste moment snoeien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *