Buxus snoeien

By on augustus 16, 2013

Buxus snoeien

De buxus dien je twee keer per jaar te snoeien. Dit is belangrijk, want doe je dit maar één keer dan krijg je een minder stevige haag. Hierdoor bestaat kans dat deze de winter niet kan overleven. De beste tijden om een buxus te snoeien zijn eind mei, juni en voor de winter. De buxus moet voor het begin september gesnoeid zijn. zo kan de buxus zich nog tijdig herstellen voordat de winter zijn heggenschaarintrede doet. Wanneer u de buxus toch later snoeit zullen de nieuwe takjes niet voldoende kunnen herstellen en zullen deze sterven in de vrieskou. Daarnaast is het belangrijk niet te snoeien op een zonnige dag, omdat hierbij verbrandingsverschijnselen kunnen optreden. Langs de open wonden van het snoeien wordt dan veel vocht verloren, waardoor de bovenste bladeren bruin zullen kleuren. De buxus heeft een lange tijd nodig om hier weer van te herstellen. Mocht desondanks de zon gaan schijnen nadat u de heg heeft gesnoeid, besproei de buxus dan regelmatig met water. Tevens kunt u dit ook doen voordat u de heg gaat snoeien want een vochtige haag laat zich makkelijker snoeien. Een andere mogelijkheid is om na het snoeien de haag af te dekken met een vliesdoek.

Om de buxus te snoeien kunt u gebruik maken van verschillend tuingereedschap, zoals de heggenschaar, de elektrische heggenschaar of een speciale buxusschaar (zie plaatje). Om de speciale vormen te verkrijgen kunt u ook gebruik maken van een snoeischaar of een gewone huis-, tuin- enkeukenschaar. Van essentieel belang is dat uw schaar scherp geslepen is wanneer u de buxus wilt snoeien. Dit is een veel voorkomend probleem, een stompe schaar kan veel schade veroorzaken aan de blaadjes.

Voor het snoeien van een lange buxushaag kan u het beste de elektrische heggenschaar gebruiken die zoals gezegd scherp geslepen moet zijn. Als resultaat krijgt u dan een mooi strak geschoren haag. Voor de speciale vormen kan u dan gebruik maken van de snoeischaar of de huis-, tuin- en keukenschaar. Voor een mooi resultaat van de speciale vormen kunt u het beste uw buxus nog een extra keer snoeien rond eind juli om de vormen mooi uit te laten komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *