Pergola

By on augustus 21, 2013

Pergola

Een pergola is een constructie van latten op hoge palen in de tuin waar langs allerlei planten kunnen groeien. Meestal is deze gemaakt van hout of metaal. Pergola’s worden vaak tegen de gevel van een een huis of ander gebouw geplaatst. Een pergola dient meestal als overkapping boven een terras of pad om schaduw te geven.

Men hanteert de volgende termen:

  • Staanders; dit zijn de palen waaraan de hele constructie is “opgehangen”.
  • Liggers; dit zijn de langste dwarsbalken; ze verbinden onderling de staanders.
  • Schoren; deze steunen de liggers.
  • Ruiters; dit zijn de korte dwarsbalken die haaks op de liggers komen te liggen.

Het bouwen van een pergola in uw tuin

Bij het bouwen is het belangrijk dat de materialen die worden gebruikt, passen bij het huis. Op deze manier ontstaat er een harmonisch geheel. Daarnaast is het van belang dat de pergola zo wordt gebouwd dat het uitzicht vanuit het huis Pergolaop de tuin niet wordt belemmerd. De hoogte van een pergola is gemiddeld tussen de 220 en 250 cm. Aangeraden wordt om de pergola strak van vorm te houden, zodat alle aandacht gaat naar de planten die er later op zullen groeien.

Een leuk idee voor een grotere tuin is om door middel van meerdere pergola’s verschillende tuinkamers te creëren, die elk weer een eigen sfeer en beplanting hebben. Hierdoor wordt het mogelijk om in een tuin verschillende stijlen uit te proberen. Daarnaast is het ook leuk een “loofgang” te maken. Een loofgang overdekt een pad waardoor twee delen van een tuin met elkaar verbonden worden. De meeste pergola’s bestaan uit hout, maar ook kan hiervoor metaal, zoals koperen buizen of bijvoorbeeld steen (gemetselde staanders) worden gebruikt. Bij tuincentra worden complete bouwpakketten aangeboden.

Comfortabeler genieten van de pergola in je tuin? Kies voor
pergola zonwering voor extra comfort.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *