Tapijt

By on oktober 13, 2020

Een handgemaakt tapijt wordt bijna altijd genoemd naar de plaats waar het is gemaakt of naar de etnische groep die het heeft gemaakt. De meeste traditionele motieven en kleurstijlen hebben een lokale achtergrond en laten vaak precies zien waar het tapijt wordt gemaakt. 

Stijlen
De meest voorkomende en genoemde stijlen zijn Perzisch, Afghaans, Pakistaans, Baluchi, Turkmenistaans, Kaukasisch, Indo, Tibetaans, Turks, Chinees, Oost-Turkestaans, Europees en Noord-Afrikaans. De productie wordt met name door de Perzische tapijten gedomineerd. Er een groot aantal andere Perzische stijlen waarvan de belangrijkste stijlen 

Mechanisch
Machinaal geknoopte tapijten worden geproduceerd door middel van een mechanisch weefgetouw, die snel het tapijt weeft volgens een gekozen patroon. Gedurende de productie kunnen andere patronen en maten tegelijkertijd worden geproduceerd. De huidige machinaal geknoopte tapijten zijn van een hoge kwaliteit en het kost moeite om de verschillen te zien tussen een handgeknoopt tapijt en een machinaal geproduceerde. Het grootste verschil dat men kan zien is dat machinaal geknoopte tapijten niet de ziel hebben die het kunstwerk van handgeknoopte tapijten hebben.

Op Maat
Naast de standaardmaten zijn vloerkleden op maat te koop. Een vloerkleed op maat is in elke stof te verkrijgen zoals wol of katoen, sisal of kokos. Het is zelfs mogelijk om een eigen Ontwerp te maken. Voordeel van een vloerkleed op maat is dat je zelf je de grootte, de kleur, structuur, tapijtkwaliteit en afwerking kunt bepalen. 

Voordelen
Een tapijt heeft vele voordelen. Het is geluiddempend en isolerend. Ook zorgt het voor minder stof in huis. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgt tapijt voor een schonere lucht dan een harde vloer. Bij harde vloeren blijven fijne stofdeeltjes zweven bij elke beweging en luchtstroom, terwijl tapijt in staat is om deze fijne deeltjes uit de lucht te filteren en vast te houden. Naast tapijt voor binnen is er ook speciaal tapijt voor buiten. De zogenaamde outdoor vloerkleden zijn gemaakt van kunststof en zijn leverbaar in allerlei motieven.

Het maken van een machinaal geknoopt tapijt duurt ongeveer een uur afhankelijk van de grootte. Een vergelijkbaar handgeknoopt tapijt vergt maanden of zelfs jaren handenarbeid. Dit verklaart dat handgeknoopte tapijten een stuk duurder zijn.  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *