Welke led spot in huis?

By on februari 18, 2021

Led spots worden gebruikt als basisverlichting in plaats van de ouderwetse plafonniere. Maar de functionaliteit is breder. Met gebruikmaking van de juiste dimmer worden led spotsgebruikt als sfeer- en accentverlichting. 

In- en opbouw in het plafond
De inbouw spots zijn het meest fraai. Ze worden verzonken in het plafond en zijn minimaal zichtbaar. Frameless spots hebben zelfs geen randen zodat ze nog minder opvallen. Inbouw is niet altijd mogelijk omdat er toch geboord moet worden. Oplossing is dan de opbouwspot. Ook zijn er meerdere spots mogelijk die bevestigd zijn op een rail. Deze armatuur heeft slechts één plafondlichtpunt nodig. De spots kunnen dan in de gewenste positie worden gezet.

In heel de woning spots
Led spots kunnen in de gehele woning geplaatst worden als basis plafondverlichting of als accentverlichting bij kledingkasten of boekenkasten. Ook in vochtige ruimten zijn er speciale in- of opbouwspots die een hoge IP waarde kennen. Ze hebben een bescherming tegen vocht en water. Voor buiten zijn deze ledlampen natuurlijk ook plaatsbaar, bijvoorbeeld in de overkapping bij het terras. 

In de vloer of grond
Spots zijn er niet alleen voor het plafond. Er zijn ook grondspots die dus geplaatst worden in de vloer. Het geeft de mogelijkheid om licht te creëren vanuit de vloer. Als accentverlichting kan dit op bepaalde plekken in het huis een mooi effect opleveren. Hetzelfde geldt voor buiten. We spreken dan van grondlampen die dikwijls voor het aanlichten van een gevel, boom of als contourverlichting wordt gebruikt. Gebruik voor buiten wel een waterdichtheid van minimaal IP65.

De stralingshoek van een spot
Elke spot heeft een stralingshoek. Deze informatie wordt vermeld op de verpakking van de lamp. Is de stralingshoek klein dan is er gericht licht. Bij een grote stralingshoek waaiert het licht breed. Bij spotarmatuur zijn er ook afwijkende fittingen van de ledlampen. Er zijn led spotlampen waarvan de voet twee pinnen heeft of twee dunne pinnetjes. Verder zijn er staaf- en capsulelampjes. Ook zijn er spots waarvan de lampen niet vervangbaar zijn. Bij deze spots dien je de gehele armatuur te vervangen.

Bij ledlampen kies je voor duurzaamheid. Dat geldt ook voor led spots. Ze hebben vele branduren en verbruiken weinig energie. Zeker als je dit vergelijkt met de vroegere halogeenlampen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *