Zorg altijd voor schone filters

By on april 3, 2021

Het optimaal isoleren van een woning mag niet ten koste te gaan van ventilatie. Een woning dient vanwege een gezond binnenklimaat geventileerd te worden. Dit gebeurt mechanisch middels een open of gesloten warmte terugwin systeem. 

Mechanisch ventileren
Het WTW-systeem is een balanssysteem. Het heeft gescheiden kanalen voor het aanvoeren en afvoeren van lucht. Het rendement wordt bereikt door het hergebruik van de aanwezige warmte. De verse ingevoerde lucht wordt namelijk verwarmd door de afgevoerde binnenlucht. Het systeem werkt met een warmtewisselaar, ventielen en ventilatoren.

Tijdig vervangen van filters
Een filtersysteem zorgt dat de inkomende lucht gezuiverd wordt. Het voorkomt stof en pollen wat zorgt voor een gezond luchtklimaat. Het systeem werkt totdat de filters vervuild worden. Deze dienen dan ook regelmatig vervangen te worden. De meeste fabrikanten geven een advies om het twee keer per jaar te doen, maar het is erg afhankelijk van de situatie. In feite bepaalt de luchtkwaliteit van buiten de frequentie van vervangen. 

Verschillen in filters
Schone filters zijn niet alleen belangrijk voor het binnenklimaat, maar zorgen ook voor een juiste werking van de ventilatie unit. Het vervangen van de filters dient te gebeuren volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Dit geldt ook voor het soort filter. Er zijn filters met of zonder draadframe en paneelfilters. Elke fabrikant heeft een andere soort en maat. Er zijn vele fabrikanten zoals Ubbink. Het is verstandig om dan ook de ubbink filter te gebruiken in plaats van een standaard filter.

Verschillende klassen in filters
Naast de maatvoering van filters zijn ze ingedeeld in klassen. Er zijn grove filters en fijnmazige filters. De klasse wordt aangeduid met de letter ‘G’ en met de letter ‘F’. De F-filters houden meer stof tegen en zijn dan ook met name geschikt voor mensen met een allergie. 

Een WTW-unit heeft gemiddeld een gebruiksduur van 15 jaar. Het ventilatiesysteem wordt steeds geavanceerder voor wat betreft comfort, ventilatie, maar ook energiegebruik. Laat bij het plaatsen van een WTW-unit vooraf de capaciteit meten. Uit onderzoek blijkt dat in veel woningen te kleine units zijn geplaatst wat ten koste gaat van de juiste ventilatie. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *