Het beste onderhoud voor je mozaïek tegels

By on september 30, 2020

Bij regelmatig onderhoud heb je jarenlang plezier van je design mozaïek tegels. Het is wel van belang dat je het onderscheid tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels goed in de gaten houdt. Geglazuurde mozaïek tegels hebben een laag van gekleurd glazuur. Door deze harde laag is de tegel waterbestendig waardoor vuil zich minder snel op de tegels afzet. De ongeglazuurde tegels hebben een natuurlijk patroon en geen harde laag. De tegels zijn daardoor meer poreus waardoor ze sneller vuil aantrekken. Beide tegels moeten op een andere manier worden onderhouden.

Geglazuurde mozaïek tegels

Je kunt mozaïek tegels op dezelfde manier schoonmaken als gewone tegels. Je gebruikt daarvoor een gewone allesreiniger of een groene zeep. Zorg er wel voor dat je een middel gebruikt waarvan de pH waarde tenminste ‘7’ is. Is de pH waarde lager dan kan het middel de voegen aantasten die dan op een gegeven moment beschadigd kunnen raken. Wil je kalkverwijderaar gebruiken, zorg er dan voor dat je het niet laat intrekken. Spoel de tegels direct af met water zodat er geen schade kan ontstaan. Bij het schoonmaken gebruik je het beste een spons die niet kan schuren, zodat er geen krassen op de tegels kunnen komen. Tot slot zorg je ervoor dat de tegels goed gedroogd worden.

Ongeglazuurde mozaïek tegels

Vet en vuil kunnen sneller in ongeglazuurde tegels trekken dan bij geglazuurde tegels. Om je tegels hiertegen te beschermen, kun je een speciaal impregnerend middel hiervoor gebruiken. Hierdoor trekt het vet en viezigheid minder snel in de tegels. Voor het regelmatig schoonmaken van de tegels gebruik je het beste een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor dit type tegel. Gewone schoonmaakmiddelen laten vaak een laagje achter hetgeen ook weer vuil aantrekt. Gebruik voor het verwijderen van het vuil een spons en droog de tegels daarna goed met een schone doek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *