Robuust licht

By on februari 25, 2020
Buitenverlichting


Een industrieel interieur biedt in feite een onverwoestbare inrichting. Functionaliteit in metaal en hout als materiaal zijn de belangrijkste eigenschappen van het industrieel wonen.

Industrieel
De industriële stijl ontstond halverwege de 20ste eeuw in grote Amerikaanse steden, toen men oude verlaten ruimtes ging hergebruiken en renoveren. Dankzij de materialen als staal en aluminium bleven spullen uit de fabrieken behouden zoals kooilampen, kloklampen en spotlights. De liefde voor robuustheid en duurzaamheid werd opgepakt door interieurstylisten en heeft sinds 2000 een blijvende plek gekregen in de hedendaagse inrichting. De industrie lamp is herontdekt in de verlichtingswereld. Bij een industrie lamp denk je waarschijnlijk als eerste aan die grote hanglampen. 

Geschiedenis 

De industrie lamp stamt uit de tijd van grote donkere fabriekshallen. Grote, grove lampen gemaakt van robuust staal. De lampen hingen aan stalen kettingen en zorgden voor licht. Vormgeving was geen belangrijk issue, de lamp diende functioneel te zijn. Meestal werden de gloeilampen beschermd door een metalen rooster of kooi. Ook glazen bollen werden vervaardigd met als voordeel dat het licht diffuus werd. Vanaf de jaren dertig ontstond de TL buizen. De robuuste industriele lampen werden vervangen omdat TL verlichting in die tijd het meest duurzaam was.

Retro

Er zijn nog steeds originele industrielampen te vinden ofschoon ze steeds schaarser worden. Veelal hebben we nu te maken met retro lampen. Prachtige vormgegeven armatuur die de industriele sfeer uitstralen. Wel zijn deze lampen verkrijgbaar met de energiezuinige led verlichting. 

Toepasbaar
Industriele lampen zijn niet alleen voor de loft. Ook in landelijke of klassieke interieurs passen deze lampen omdat ze tijdloos zijn. In feite zijn ze daarom niet trendgevoelig. Dit soort armaturen zullen altijd een onderdeel zijn van verlichting in woningen, horeca, kantoren of winkels. De lampen zijn de perfecte combinatie van stoer en speelsheid waarbij de constructieonderdelen zichtbaar blijven. 

Industriele lampen zijn te verkrijgen als hanglamp, wandlamp en in een staande lamp. De verlichting van Robuustetafels.nl biedt een breed assortiment aan industriële lampen. Industriële hanglampen met grote heldere LED bollen, industriële vloerlampen en hanglampen boven de tafel. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *