De voordelen van hout pellets op een rij

By on augustus 24, 2021

Als je nadenkt over het aanschaffen van een pelletkachel of het aanpassen van je huidige verwarmingsinstallatie is het handig om op de hoogte te zijn van alle voordelen van hout pellets. Waarom zou je kiezen voor een pelletkachel in plaats van een C.V. of een reguliere houtkachel? Wij vertellen het je hier!

  1. Milieuvriendelijk


Vergeleken met andere stookopties, zijn hout pellets een stuk milieuvriendelijker. Houtpellets zijn zelfs CO2-neutraal. Dit wil zeggen dat de uitstoot van CO2 bij de verbranding van de hout pellets niet groter is dan de vooraf door fotosynthese opgeslagen hoeveelheid, waardoor de verbranding van de hout pellets geen effect heeft op de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. 

Bovendien geeft de verbranding van de hout pellets weinig fijnstof, een hoger rendement en de geringe resterende assen kunnen als meststof worden gebruikt.

  • Besparing van energiekosten


Door een palletkachel te gebruiken of pellets te gebruiken in jouw houtkachel, kan veel geld bespaard worden op energiekosten. Pelletkachels hebben een zeer hoog rendement, wat betekent dat ze zeer zuinig omgaan met de brandstof. 

Daarnaast zijn hout pellets gemaakt uit een hernieuwbare energiebron. Zeker nu de stookolieprijs en gasprijs (regelmatig) flink stijgen, is het stoken op een ecologische brandstof zoals hout pellets niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens gunstig voor je portemonnee. Bovendien is de prijs van de houtpellets in de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven, wat maakt dat het voordeel ten opzichte van stookolie en gas alsmaar groter wordt.

  • Praktisch


Tot slot zijn hout pellets en de bijbehorende pelletkachels bijzonder praktisch. Er blijft namelijk na verbranding van de hout pellets nauwelijks as over, oftewel: weinig opruimwerk. 

Voor gebruik schep je de pellets gemakkelijk via een lade of luik (afhankelijk per kachel) in de kachel. Dit betekent dat het vrijwel nooit nodig is de deur tijdens gebruik te openen, wat een hoop scheelt in stof, vonken, rook, stank en roetvlekken. Bovendien nemen pellets nemen veel minder ruimte in beslag dan haardhout.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *