Tuinvijver

By on augustus 21, 2013

Tuinvijver en tuinvijvers

Het kiezen van de juiste plek van uw tuinvijver:

Het kiezen van de plek van de tuinvijver hangt af van het doel van de vijver. Een fontijn is het mooist dichtbij de zitplek, terwijl een vogeldrinkbak juist in de vrije ruimte moet staan zodat je de volgels kunt zien komen aanvliegen. De meeste waterplanten gedijenVijver het beste wanneer ze in de volle zon staan. Tuinvijvers die veel zon ontvangen zijn sterken vatbaar voor algen dan beschaduwd water. Daarom kan het handig zijn ervoor te zorgen dat de vijver met name in de middag in de schaduw staat. Dit is ook beter wanneer men vissen in de tuinvijver wil.
Natuurlijk water bevindt zich op het diepste punt van het terrein, deze plek is dan ook een goede keus om de tuinvijver aan te leggen.

Een natuurlijke tuinvijver moet altijd een randbeplanting van vaste planten hebben of een bloemenvegetatie, die dan het kreupelhout van de tuin van daar zonder porbleem in het omringende landschap overgaat.

De grootte en vorm van een tuinvijver:

De grootte van de vijver is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de tuin en het budget dat men aan de aanleg van de vijver wil spenderen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en variëren van een in de grond ingegraven betonnen kuip of een met water gevulde, houten kuip tot een heuse zwem vijver waarvan de oppervlakte zelfs meer dean 100 vierkante meter kan zijn. Kleine tuinvijvers hebben als nadeel dat zij met warm weer snel opwarmen en dat bevordert de groei van algen. Waterplanten hebben een klein wateroppervlak al snel overwoekerd als u ze geen halt toeroept en de begroeiing van tijd tot tijd niet uitdunt.

De juiste diepte van een tuinvijver:

Belangrijk is de tuinvijver niet te diep te maken, dit is namelijk een veelgemaakte fout. Vaak wil men op een klein stukje grond alle wensen realiseren die niet bij elkaar passen. Kijk naar het profiel van natuurlijke plassen en tuinvijvers. Die zijn altijd gevormd als zacht aflopende poelen, nooit als trechter, waarin zich op het diepste punt de modder verzamelt. Eenwaterdiepte van een meter en meer is alleen belangrijk als men vissen in de tuinvijver wilt laten zwemmen. Vissen komen in de natuur echter ook alleen voor in grotere wateren. Voor alleen waterplanten hoeft de vijver niet diep te zijn.

De juiste helling:

Om diverse redenen is een licht aflopende tuin vijvertrog belangrijk. Aan de ene kant kunt u daarin het beste de waterplanten vastzetten. Aan de andere kant zakken al snel nadat de vijver is aangelegd, allerlei plantenresten naar de bodem van de tuinvijver. TuinvijverBij een steile helling komen die resten allemaal midden in de tuin vijver terecht en vormen daar een steeds dikker worden laag slijk, waaruit verrottingsgassen opstijgen en die het volume van het water in de tuin vijver vermindert. Hierdoor wordt het leefgebied voor de dieren in de tuinvijvers steeds kleiner.
Een goede helling voor de bodem is 1:3. Dat wil zeggen op 3 meter horizontaal van de rand van de vijver, kan het beste een diepte bereikt worden van 1 meter. Hoe groter de tuinvijver hoe meer men hier wat van kan afwijken. Bij een grote tuinvijver zou bijvoorbeeld ook 1:4 kunnen worden gebruikt.

De vorm van de vijver:

Voor de vorm van de vijver kan worden gekeken naar natuurlijke voorbeelden. Streng geometrische vormen of al te krullerige omtrekken komen in de natuur niet voor. Het beste is te kiezen voor lichte ronde vormen of voor kleine tuinvijvers kan een ovale of ronde vorm harmonisch zijn. Bij een grote vijver mag ook een inham, een landtong of een eilandje ter verlenging worden aangebracht.

De vormgeving van de rand:

Aan een natuurlijke rand groeit in het lage water riet, wat niet aan te raden is voor een vijver. Daarna komen pijlkruid, lidstreng en nog wat andere planten zoals waterlelies en in het midden oppervlakkig gezegd een kale vlakte. Deelde tuinvijver in drie verschillende gebieden in:

  • Laag watergebied; 0-30cm
  • Ondiep watergebied; 30-50cm
  • Diep watergebied; > 50cm

Als u het profiel van de vijver trapsgewijs in twee of drie niveaus aanlegdt, vinden de planten op de gladde folie beter houvast. Is de tuinvijver eenmaal beplant, dan zoeken heel wat moeras- en waterplanten zelf hun ideale plaats door daar met hun uitlopers en wortelstokken naartoe te groeien. Belangrijk is het laagwatergedeelte niet te klein te maken, dit omdat hier de meeste planten het beste groeien.

Hoe wordt de tuinvijver dichtgemaakt:

De afdichting van klei is de natuurlijkste manier, die met folie de meest praktische. Er zijn vier verschillende foliesoorten om uit te kiezen: pvc, pe, rubber zoals epdm, en polyolefinen.
Kant-en-klare bassins als vijver zijn heel duurzaam, maar niet erg flexibel van vorm.

Meer informatie over de onderhoud van een vijver in de tuin kunt u in het volgende artikel lezen:
Onderhoud van een tuinvijver

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *