Waar moet je op letten bij het aanleggen van kunstgras

By on november 15, 2020

Kunstgras in de tuin: de één houdt ervan en de ander vindt het niks. Als je geen groene vingers hebt en van mening bent dat een tuin is bedoeld om van te genieten en niet om te moeten onderhouden, biedt een kunstgras tuin uitkomst. Je kunt kunstgras niet alleen in je tuin aanleggen, maar ook op een balkon of dakterras. Maar hoe moet je kunstgras aanleggen en hoe blijft het op z’n plek? In dit artikel delen we een aantal handige en praktische tips. 

Grond voorbereiden

Het is belangrijk dat kunstgras waterdoorlatend, stabiel en egaal wordt aangelegd. Je wilt er immers jarenlang plezier van hebben. Daarom moet de grond goed voorbereid worden voordat er kunstgras wordt aangelegd. Je gaat het oude gras, bloemen en/of planten tot 10 cm diep uitgraven. Logischerwijs moet dit weer opgevuld worden met zand, ophoogzand wel te verstaan. Wil je kunstgras bestellen en gaan leggen op een bestaande bestrating of beton? Zorg dan wel dat de ondergrond genivelleerd wordt. Zo voorkom je beschadigingen aan het kunstgrastapijt. 

EgaliserenVervolgens tril je het ophoogzand goed aan met behulp van een trilplaat. Zo creëer je een stevige ondergrond. Ben je klaar met het aantrillen van de grond? Start dan met het egaliseren van de zandbaan. Dit wordt ook wel afreien genoemd. Je kunt hiervoor een richtlat gebruiken om de grond waterpas te maken. 

Stabilisatiedoek

De derde stap is het stabiliseren van de ondergrond. Hiervoor gebruik je een speciaal gronddoek, ook wel stabilisatiedoek genoemd. Het gronddoek zorgt ervoor dat de druk goed verdeeld wordt. Daarnaast voorkomt het kuilen in het kunstgras, maar ook dat er geen onkruid door het kunstgras heen komt. Je plaatst het stabilisatiedoek op het geëgaliseerde zandbed. Zorg dat het zeil aan alle kanten ongeveer 10 cm uitsteekt. 

Leg het kunstgras

Het moment is eindelijk aangebroken: het is tijd om het kunstgras te gaan leggen. Het is belangrijk dat je de juiste kijkrichting van het kunstgras bepaald. Het mooiste effect krijg je als de grassprieten tegen de kijkrichting wijzen. In het geval je het kunstgras in de voortuin legt, krijg je het mooiste effect door de grassprieten naar de straat te laten wijzen. Let er ook op dat de kunstgrasstroken in dezelfde richting gelegd zijn en alle plooien zijn verwijderd.

Vastzetpinnen en voegzand

Tot slot dien je het kunstgras nog vast te zetten met vastzetpennen of kunstgrashaken. Je plaatst de vastzetpennen langs de omtrek van het kunstgras. Geadviseerd wordt om de pinnen om de 100 centimeter in de grond te plaatsen. Zo weet je zeker dat het kunstgrastapijt altijd strak blijft liggen en langer meegaat. Maak je trouwens geen zorgen over je trouwe viervoeter of spelende kinderen. Een kunstgrashaak verdwijnt onder de spriet de grond in en is dus dier- en kindvriendelijk.

Ook het gebruik van inveegzand draagt bij in een langere levensduur van het aangelegde kunstgras. Aangeraden wordt om 5 kilogram per vierkante meter te gebruiken. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *