Inrichting van de tuin bij aanschaf een nieuwbouwwoning

By on januari 18, 2017

Net zo belangrijk als het inrichten van een nieuwbouwhuis is het inrichten van de tuin. Vaak besteden mensen als eerste en tevens meer aandacht aan het huis dan aan de tuin. De inrichting van je tuin is echter net zo essentieel van belang als de inrichting van je huis. Op beide plaatsen wil je graag een thuisgevoel creëren. De tuin is een plek voor ontspanning en rust of een klein paradijsje waar de kinderen onbezonnen kunnen spelen. Hoe richt je een tuin op een juiste wijze in?


Maak een ontwerp en plan voor je tuin

Voordat je een tuin gaat aanleggen is het goed om na te denken over wat je in de tuin wilt hebben. Diverse keuzes zijn mogelijk, maar kijk vooral naar wat voor jouw situatie geschikt is. Wil je veel gras, een speelveld voor de kinderen, een groot terras of moet er ruimte zijn voor het ophangen van de was? Dit zijn slecht enkele factoren waarmee je rekening kunt houden. Begin met een schets van je gewenste tuin en bijbehoren inrichting, doe dit op schaal. Gebruik een apart papier voor onderdelen die je kan uitknippen. Het geeft je de mogelijkheid om te schuiven met de onderdelen om zo te zien was de beste uitkomst geeft. Hou rekening met poortjes, deuren en eventueel kozijnen.

Houd rekening met de stand van de zon
De stand van de zon op de achtertuin speelt een belangrijke factor. Zeker voor de locatie van een terras, maar ook voor de beplanting. Kijk hierbij naar de tijden van de zon als deze op de achtertuin staat. De keuze voor het terras en beplanting wordt op deze manier vereenvoudigd. Nu weet je perfect waar schaduwplanten, halfschaduw planten en zonplanten kunnen staan in jouw tuin.

Begin met het terras en het gazon
Wanneer het plan en het ontwerp van de tuin klaar is kun je aan de slag. Start als eerste met het aanleggen van bestrating als je hiervoor gekozen hebt. Het terras, een wandelpad en het leggen van een gazon zijn het meest tijdrovend. Begin hier altijd mee alvorens je over gaat op de beplanting. Wie weinig ervaring heeft met tuinieren kan het beste kiezen voor enkele vaste planten. Daar omheen vul je de tuin aan met bloeiende eenjarige planten. Zo creëer je variatie in je tuin en vervang je uitgebloeide eenjarige planten met vaste bloeiende planten. Een mooie mix, die elk seizoen een verrassend en kleurrijk effect geeft aan je tuin.

Creëer een plek voor jezelf
Wanneer de tuin aangelegd is kan je kijken naar een eigen zitplek. Veelal is het terras de meest geschikte plek hiervoor. Richt het terras zo in dat je een prettige sfeer creëert. Een loungeset met mooie tuinkussens is een goede keuze, maar ook een tuintafel met stoelen kan comfort geven. Het belangrijkste is dat jezelf lekker zit. De tuin moet een plek zijn die geheel voor jezelf is. Een optie is het doortrekken van de stijl van het huis richting het terras. Zo krijg je een verlengstuk vanuit huis, wat zorgt voor rust en identiteit. Accessoires, meubels en planten dragen bij aan dezelfde stijl. De tuin is nu een plek van jou, maar vooral voor jou.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *