HPL is een buitenplaat

By on juni 29, 2021

Ze worden vooral gebruikt als zichtbare buitengevelplaten. Trespa wordt beschouwd als de koning van de gevelplaten. Het zijn onverwoestbare platen die er ook nog eens schitterend uitzien. 

Houtvezel met toplaag
HPL Trespa is een High Pressure plaat afgekort HPL. Het is een plaat wat bestaat uit houtvezel met een toplaag. Het merk Trespa gebruikt uitsluitend houtvezel en geen papierpulp. Het resultaat is een materiaal dat bestand is tegen alle weersinvloeden. Dit maakt het uitermate geschikt voor het maken van een schutting.

HPL als schutting
HPL wordt beschouwd als kunststof ofschoon het natuurlijke ingrediënten kent. HPL is geen hout maar heeft wel de looks van hout en is onverwoestbaar. Het nadeel van houten schuttingen is dat ze ondanks onderhoud toch geen lange levensduur kennen. Het resultaat is dat ze kromtrekken en scheef gaan hangen. 

Regelwerk
Een Trespa plaat kan als afscheiding gebruikt worden maar dient wel geplaatst te worden op een regelwerk van hout of beton. De plaat heeft een maximale lengte van 1,30 meter. Veel gemeenten hanteren een maximale hoogte voor de achtertuin van twee meter voor harde materialen. Voor een groene afscheiding geldt geen maximale hoogte.

Hout
Schuttingen zijn nog steeds het meest van hout ofschoon er dikwijls gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen. Het voordeel van hout is dat het in verschillende vormen kan; losse planken, rabatdelen of schermen. Douglashout of hardhout worden veel gebruikt. Hout wordt veel gebruikt in combinatie met beton.

Composiet
Een alternatief voor HPL is mogelijk composiet. Het is eveneens een kunststof materiaal. Het bestaat voor de helft uit houtvezels en voor de andere helft uit kunststofvezels. De schutting is nagenoeg onderhoudsvrij. Bij composieten delen worden vaak aluminium staanders en profielen gebruikt.

Alupanel platen worden ook als gevelbekleding gebruikt. Het is een sandwichplaat waarvan de toplaag is gemaakt van aluminium. Het middelgedeelte bestaat uit polyetheen. Het wordt ook toegepast voor reclametoepassingen omdat de toplaag bedrukbaar is. Alupanel is ook wel bekend onder de merknamen Dibond en Skybond.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *