Boren met de juiste boor

By on juni 5, 2020

Een gat boren in een betonnen muur lukt eigenlijk alleen maar goed met een boorhamer. Het is eigenlijk een boor die bij elke omwenteling een stukje naar voren schiet. De meeste boorhamers hebben een variabele snelheid en je kunt er linksom en rechtsom mee draaien. Ze zijn dus ook geschikt om er schroeven mee in en uit te draaien. Met een boorhamer kun je overigens ook in zachte stenen muren boren. Het hameren kan eventueel worden uitgezet.

Voor verschillende werkzaamheden zijn er specifieke boormachines. Boormachines zijn in te delen in vier groepen. De accuschroefmachines, accuboormachines, klopboormachines en boor-/combihamers.

Accu
Een accuschroefmachine werkt op een accu. De machine is uitsluitend geschikt voor het in- en uitdraaien van schroeven. De accuschroefmachine is licht en compact en hierdoor prettig in gebruik. Een accuboormachine werkt ook op een accu en is geschikt voor het in- en uitdraaien van schroeven. Daarnaast is deze machine geschikt voor het boren in hout, metaal en zachte steensoorten. 

Boren
Een klopboormachine heeft net wat meer mogelijkheden. Bij dit type boormachine kan de boorkop, door middel van een mechanisch systeem, een heen-en-weer beweging maken. Hierdoor kan er krachtiger en effectiever geboord worden. Met deze boor kun je dan ook door hardere steensoorten boren. Er zijn klopboormachines op accu en op netspanning. De slagkracht van een boor- of combihamer is vele malen groter door het pneumatische hamersysteem. Hierdoor is het boren in beton mogelijk. Met een combihamer kun je ook beitelen.

Power
Hoe hoger het accu voltage van de accuboormachine, hoe intensiever je de machine kunt gebruiken zonder de motor te overbelasten. Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder de accu in principe is. De koppel bepaalt de kracht van de accuboormachine. Dit is het draaivermogen van de machine die uitgedrukt wordt in Newtonmeter.

Boor
Er zijn specifieke boren voor verschillende materialen; hout, metaal en beton of steen. Het verschil tussen een betonboor en een steenboor is de hardheid van de beitelvormige punt van de boor. Een betonboor is te gebruiken in steen, beton, natuursteen en andere hardere materialen. Er zijn ook universele boren. 

Welke boor je ook gebruikt, werk altijd veilig vooral met elektrisch gereedschap. Bescherm altijd ogen, handen en oren bij het klussen en draag altijd stevige schoenen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *