Konijnen houden in de tuin

By on juni 20, 2020

Je wil een konijn! Inmiddels ben je er wel achter gekomen dat het er twee gaan worden, want dan kunnen ze lekker samen spelen en achter elkaar aan rennen. Een konijntje alleen in zijn hokje verdrietig laten zijn is geen optie voor je. Je vindt het leuk om naar ze te kijken als ze heerlijk in het gras aan het springen en rennen zijn.

Je hebt een grote tuin met veel gras dus om die helemaal konijnvriendelijke te maken zal een beetje lastig zijn, maar je weet dat het mogelijk is. Eerst ga je de planten en bloemen goed bekijken. Zijn ze schadelijk voor de konijnen? Wonen er roofdieren in de buurt? Kunnen je konijntjes niet makkelijk tunnels graven onder de schutting door en is er geen gevaar dat er allerlei zware spullen op hun kopjes kunnen vallen?

Het buitenverblijf

Je moet ze dus eigenlijk constant in de gaten houden als je ze gewoon vrij in de tuin laat rennen. Heel moeilijk. Daarom is het verstandiger naar  konijnenhokken te kijken waar je een buitenren aan kunt koppelen. Of een gedeelte van je tuin geschikt maken voor je konijnen. In dit geval moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

Schuilplaats
Konijnen zijn ware ontsnappingsprofessionals. Ze graven makkelijk tunnels en knagen zichzelf een weg door de nauwste doorgangetjes. Zet een goede schutting rondom neer en controleer regelmatig op gaten. Konijnen kunnen niet zo goed tegen bestrijdingsmiddelen, meststoffen en slakkenkorrels. Pas ook op voor giftige planten. Verwijder deze of zorg ervoor dat de konijnen er niet bij kunnen komen. Let er op dat er geen losstaande harken of scheppen tegen een muur staan die op hun kunnen vallen. Ook bloempotten kunnen gevaarlijk zijn. Een goed konijnenhok zorgt ervoor dat roofdieren buiten blijven. Ook zorgen konijnenhokken ervoor dat je konijnen niet weglopen. Zeker als je ze ’s avonds in de tuin laat is het belangrijk een veilig konijnenhok te hebben staan. Als je konijnen overdag lekker in de tuin aan het springen zijn moet je geen machines zoals een grasmaaier of een elektrische heggenschaar gebruiken. Tot slot nog maar een keertje dat konijnen groepsdieren zijn en dat ze het fijn vinden om met elkaar te spelen en achter elkaar aan te rennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *