Lavendel snoeien

By on augustus 20, 2013

Lavendel snoeien

Het is van belang uw lavendel te snoeien, want doet u dit niet dan zult u een onregelmatige lavendel krijgen die enkel nog “jonge” groei heeft aan de bovenkant van de takken. Dit omdat onderaan de lavendel en binnenin de lavendel verhoute twijgen gaan bevinden. De lavendel ziet er dan vrij kaal uit van onder en daardoor zie de lavendel er niet mooi meer uit. Voor een mooi resultaat dient je de lavendel twee maal per jaar te snoeien.

Lavendel snoeien, eerste snoeitijd

De eerste keer dat je een lavendel moet snoeien is in het voorjaar kort na de winter, vanaf half maart tot begin april. Wanneer u uw lavendel goed heeft onderhouden kunt u gerust snoeien tot 10-15 cm boven de grond. Het resultaat hiervan is dat de Lavendel snoeienlavendelbloemen zullen ontstaan op de takken die in het jaar zelf worden gevormd. Wanneer de lavendel niet regelmatig is onderhouden dient u er rekening mee te houden dat onderaan nog enkel dood hout is, waaruit geen nieuwe lavendelbloemen kunnen ontstaan. Snoei de lavendel dan ook niet te kort af. Een oplossing is om om de lavendel te rooien en lavendel dieper in de grond terug te planten tot 15-20 cm boven de grond. Een andere oplossing is het planten van nieuwe lavendels en deze regelmatig te gaan onderhouden zodat u ieder jaar kunt genieten van een mooie lavendelstruik.

Lavendel snoeien, tweede snoeitijd

De tweede tijd om een lavendel te snoeien dient zich aan kort na de bloei. In deze fase (augustus tot oktober) kunnen de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Belangrijk hierbij is niet te diep te snoeien, omdat de plant zich nog moet kunnen verweren tegen de vorst. Daarom enkel opschiksnoeien na de bloei van de lavendel.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *