Beste haardhout voor houtkachel of openhaard

By on november 12, 2018

De beste haardhout voor uw houtkachel of openhaard is haardhout met minder dan 20% vocht, dus droog hout. De regel is dat hout gemiddeld 2 jaar moeten drogen alvorens je het kan gebruiken voor uw houtkachel of openbaar. Kies ook voor bomen met weinig tot geen hars, want hars is niet goed voor uw kachel en rookkanaal. Met name loofbomen zijn geschikte bomen om als haardhout te gebruiken.

Opslag van haardhout

beste haardhout houtkachelHaardhout moet goed gedroogd zijn als je het wilt gebruiken voor de kachel. Dus een goede en droge opslag is erg belangrijk. Plaats hout dan ook altijd onder een dak zodat het hout niet wordt blootgesteld aan regen en sneeuw. Ventilatie is ook erg belangrijk, want zo trekt het vocht uit het hout. Hoe droger het hout, hoe beter het brandt en hoe schoner het is voor uw schoorsteen en de lucht. De regel is dat hout gemiddeld 2 jaar moeten drogen alvorens je het kan gebruiken voor uw houtkachel of openbaar. Heb je geen of beperkte ruimte om hout op te slaan, dan is het slim om ovengedroogd haardhout te bestellen. Het hout is dan in de oven gedroogd waardoor het gelijk gebruikt kan worden, omdat er niet veel vocht meer inzit. Nadeel hiervan is, dat ovengedroogd haardhout wel wat duurder.

Beste haardhout voor houtkachel of openhaard

De beste soorten haardhout zijn:

  • Eikenhout brandt traag en geeft weinig rook en geeft knetterende vlammen
  • Berkenhout extra schoon en geeft veel warmte
  • Elzenhout brandt sneller maar geeft ook snel warmte af
  • Essenhout brandt traag en geeft mooi vlammenspel
  • Houtbriketten worden gemaakt van harde houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken en beuken. Branden langer dan andere hout soorten. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *