Industrieel tafelen met een eikenhouten tafel

By on januari 26, 2021

Kent u nog de ‘klop-klop’ reclame uit het Brabantse Oirschot? Het betrof een oude meubelindustrie van eikenhouten meubels, kasten, tafels en stoelen en woonaccessoires. Lange tijd stond er een reuzen eiken eetstoel op het plein in Oirschot. Met een hamertje werd op het hout geklopt om aan te tonen dat het om hardhout ging. 


Meubels voor altijd

De meubels waren uit die tijd verfraaid met ronde vormen en andere houtdraaierijen. Iedereen kocht een eikenhouten meubelstuk. Natuurlijk de eettafel met bijbehorende houten stoelen, maar ook de kast in de living en de kledingkasten in de slaapkamer. Zelfs het bankstel en de fauteuils hadden een houten romp met salontafel en tv-meubel. Ze werden gekocht voor het leven, want ze waren onverslijtbaar.


Eikenhout is hardhout

Het voordeel van eikenhout is dat het gemakkelijk 25 jaren meegaat. Het is dan ook niet vreemd dat niet alleen bij meubels eiken wordt gebruikt, maar ook voor constructies in de bouw. Denk hierbij aan vloeren, trappen, kozijnen, keukens en deuren. Eikenhout is keihard en kan dus tegen een stootje. Europees eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. 


De eettafel staat centraal

Het is niet verwonderlijk dat de eikenhouten tafel nog steeds favoriet is. Mening eettafel is het middelpunt van het huishouden, en al helemaal in deze coronatijd. De tafel is onmisbaar voor de kinderen om online de schoolactiviteiten te doen. Het vormt de eetplek bij het gezamenlijk ontbijt en avondeten. In feite is het ook de plek om de werkzaamheden te doen, omdat het kantoorwerk thuis gebeurt. Het gezinsleven speelt het meest af rond en aan de tafel.

Met de komst van de avondklok is een ruime tafel nog meer noodzakelijk geworden. Als de kinderen te bed zijn, kan er nog het nodige gedaan worden. De industriele tafel biedt in ieder geval die ruimte. Met een eikenhoutenblad en een stalen onderstel of houten schragen. Met de jaren wordt de tafel alleen maar mooier, óók als de tafel de sporen laat zien van het gezinsleven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *